2018 Yılının En Gönüllüleri

2018 Yılının En Gönüllüleri

Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Başkanlığı himayelerinde 15 yıldır resmi faaliyet gösteren ve çalışmalarını sürdüren Engelliler Birimi, “2018 Yılının En Gönüllüleri” programını düzenledi.

Bursa Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi işitme engelli öğrencileri töreni, İstiklal Marşı’ nı işaret diliyle okuyarak başlattılar.

Programa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Sağlık Külür ve Spor Daire Başkanı Hasan Arslan, Rektör Başdanışmanı Fikri Pala ve Genel Sekreteri Kemal Demirel katıldılar.

Uludağ Üniversitesi Engelli Birimi Koordinatörü Sıdıka Parlak, projelerden bahsederek program akışını yönetti.

Programda Engelliler Biriminin; Avrupa Birliği Projeleri, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Projesi ve Bilimsel Araştırma Projesi bulunduğundan bahsedildi.

Birimin hazırladığı Uluslararası Kitap, “Türkiye’ de İşitme Engelliliği ve İşletmelerdeki Danışmanlık Hizmetleri üzerine Pilot Araştırma” isimli kitaptır. Ayrıca Uluslararası basılı çeşitli bildirileri de vardır.

Faaliyetlerinden bir diğeri üniversitede ve ders dışında verilen eğitimler ile, engelli yaşam üzerine bilinçlendirme sağlanmaktadır.

Öğrencilerle ve öğrenciler için yapılan küçük yerel projelerinden bazıları; ‘Engelsiz Kariyer Günleri’, ‘Engel Bulmaca Bildirmece Projesi’, ‘Adım Adım Kampüs’, ‘Bir Saat İçin Engelli Olur Musun’ ve ‘Bariyerleri Kaldıralım’ isimli projelerdir.

‘Özürlü Bireylerin Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Erişim’ ve ‘Engelliler Hayatın İçinde’ gibi birçok davetli katılımı olan paneller yapılmaktadır.

Kurum içi ve Kurumlar Arası İş birliği Niteliğinde Öğrenci Etkinlikleri sayılamayacak kadar fazladır.

Engellerin kaldırılmasına katkı sağlayan Engelliler Birimi, üniversitede işitme engelli öğrencilere özel bir derslik açılacağının da sözünü verdiler.

“Sev Kardeşim” ve “Hayat Bayram Olsa” şarkılarını işaret diliyle söyleyen işitme engelli öğrencileri izlerken hep beraber töreni mutlu tamamladık.

Programın sonunda işitme engelli öğrenciler, ellerinde hazırladıkları pankartlarda yazan anlamlı söz ile kalplerimizdeki engeli düşündürdüler…

“Elimi tutsan, engelimi unutsam”

Uludağ Üniversitesi Engelli Birimi’nin her yıl düzenlediği ödül törenine katıldıktan sonra, internetten bu birim için hazırlanan haberleri ve köşe yazılarını okudum. Birimin gönüllü öğrencilerinin ve akademisyenlerinin isimlerinin değiştiğini fark ettim.

Yıllardır engelsiz yaşam için mücadele veren isimler değişirken, gönüllerin katkısına sunulan ödül hatırası ile, engelsiz dostluk ve beraberlik baki kalmaktadır…

NOT: Eğitim ve özel yaşam engeli için özel yardım isteyenler, sağlık raporlarıyla birlikte üniversiteye başvuru yapabilirler, bu dostluğun ve beraberliğin içinde yer alabilirler. Başvuru adresi, Uludağ Üniversitesi Mediko Sosyal ve Gençlik Danışma Merkezi’dir.

http://www.gazetebursa.com.tr/2018-yilinin-en-gonulluleri-makale,3848.html