Bir Dil, Bir Ülkenin İstihbaratıdır

Bir Dil, Bir Ülkenin İstihbaratıdır

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ nde yapılmış olan Yeni Nesil Eğitim Programı’ nın ikinci gününde, konuşmacı olarak katılan Anadolu Ajansı Türkiye Haberleri Genel Yayın Yönetmeni Hasan ÖYMEZ, öğrenilen bir dilin haber kaynağı olmadaki önemini vurguladı.

İletişim fakültelerinde verilen teorik bilgiler, medyanın gündemiyle örtüşmemektedir. Medyada istihdam edilecek adayda, olması gereken özellikler vardır: Psikolojik direnci yüksek, bir dile hakim, sosyal, gündemden haberdar, siyasi genel kültüre sahip ve bir konuda uzmanlaşmış olmak gibi.

Donanımlı gazetecilerle güçlü medya olmak önemlidir.

Anadolu Ajansı bir web sitesi üzerinden; Afrika’ ya, Endonezya’ ya, Malezya’ ya ve sırasıyla diğer ülkelere kendi dillerinden ülkemizin haberlerini sunmak istiyor. Ayrıca bu ülkelerin kendi haberlerine de, kendi dillerinden ulaşmak istiyor. Böylece dünyaya, ülkelerin doğru gündemleri aktarılacaktır.

Küresel ülkelerin belirlediği siyasi gündemi eleştiriyoruz fakat biz böyle bir gündem üretemiyoruz.

Diğer ülkelerin gündemini belirleyenler, akademik uzmanlaşmışlardır. Bir ülkenin coğrafyası, dilinin geni ve günlük konuşmaları bilinmelidir. Gündeme getirilecek haberleri, önceden takip edilebilmelidir.

Biz kendi elimizdeki basın haberlerine göre, diğer ülkelerin gündemini konuşuyoruz. Bir ülke hakkında, bilimsel veriler toplayabilmeli ve tezler geliştirebilmeliyiz.

Dünyaya kendinizi, onların diliyle anlatmak gerekir. Yoksa onlar haberleri, istedikleri gibi yaparken onların insafına kalınır.

İdi Amin, 1970’ lerde batı medyasında beyazları öldürüp kafa tasından şarap içen biri olarak yansıtılmıştır. Halbuki İdi Amin, Afrika’ yı emperyalistlerden kurtarmak ve Afrika’ nın sömürülmesine engel olmak istiyordu. Uganda halkını sömürgeden kurtarmak isteyen Afrika milliyetçisi bir cumhurbaşkanıydı. İdi Amin’ in bir medya desteği olsaydı, dünyaya kendini anlatabilecek ve Afrika’ daki diğer ülkelere örnek teşkil edecekti. Belki de, Afrika’ yı sömürülmekten kurtaracaktı.

Türkiye, dünyaya kendini doğru anlatıp sesini duyurabilir. Bunun yapılabilmesi için diğer ülkelerin dillerini bilen ve onlara kendi dillerinde haber hazırlayan bir ekip olması gerekir.