Corona ve psikolojik etkisi

Corona ve psikolojik etkisi

Her yıl farklı virüsler ile grip vakalarını takip ediyoruz. Fakat bu yıl Corona virüsü ile birlikte anksiyete duygusu hissediyoruz.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros  Adhanom Ghebreyesus, corona virüs nedeniyle meydana gelen ölüm oranının yüzde 3.4  olduğunu duyurdu.

100 binin üzerinde kişiye bulaşan virüs 4 bin 284 kişinin hayatına mal oldu. İstatistiklere bakıldığında corona virüse karşı en yüksek ölüm oranı 80 yaş ve üzerindeki kişileri gösteriyor. 

Peki, DSÖ verilerine göre dünya genelinde her yıl 5 milyon civarında grip vakası ortaya çıkıyor ve bundan kaynaklı ölümlerin sayısı 650 bini buluyorken, corona virüs konusunda neden bu kadar panik yaşanıyor?

Uzmanlar, burada en önemli etkenin yeni virüsle ilgili belirsizlik olduğunu söylüyor. Örneğin her yıl grip sezonunun ne zaman başlayıp bittiği, ne kadar insanın hastaneye kaldırılacağı, kaç kişinin öleceğini tahmin etmek mümkün oluyor.

Bu verilerle diğer grip virüslerinin daha yüksek ölüm oranlarıyla karşımızda durduğunu anlıyoruz. Ancak; corona virüsü hakkında okuduklarımız ve duyduklarımız, bizi belirsizliğe ve tedirginliğe sürüklüyor. Endişe ile zihnimizde ürettiğimiz olumsuz cümleler psikolojimizi tehdit ediyor.

Psikoloji ile beden sağlığının birbiriyle bağlantısını unutmayalım.

Bilinçaltı kodlamalarımıza dikkat edelim. Biz ne söylüyorsak bilinçaltı ona inanıyor.

Tekrar ederek kullandığımız kelimeler, sağlığımızı yönlendiriyor.

Corona virüsüne karşı aldığımız önlemlerle birlikte, aşağıda okuyacağımız cümleleri kullanarak zorlandığımız bu günleri daha sağlıklı atlatacağımıza inanıyorum.

“Ben ve sevdiklerim sağlıklıyız. Birlikte sıhhatte ve afiyette bir ömür geçiriyoruz. Güçlüyüz ve güvendeyiz.”

Sözcüklerimizin gücünü olumlu kullanarak birlikte sağlıklı ve mutlu kalalım.

Hepimize güzel haberler aldığımız huzurlu günler diliyorum…

Melike TOPUK – Corona ve psikolojik etkisi (gazetebursa.com.tr)