Evde zamanı psikolojik yönetmek

Evde zamanı psikolojik yönetmek

Evlerimizde geçirdiğimiz vakitleri; ev işlerine, televizyona, telefona ve dinlenmeye ayırırken psikolojik sağlığımıza ve spora da ayırabiliyor muyuz?

Fiziksel aktiviteyle psikolojik sağlığın kazanılmasında ve korunmasında olumlu etkileri vurgulayan birçok araştırma bulunmaktadır.

Özellikle egzersiz uygulamalarının birçok psikolojik değişken üzerindeki etkisine odaklanı- lan çalışmalarda, düzenli fiziksel aktiviteye katılımın normal örneklemlerde depresyon (Dimeo ve diğ., 2001), kaygı (Martinsen, 2008), stres (Salmon, 2001), benlik saygısı (Fox, 2000) ve beden imgesi (Hausenblas ve Fallon, 2006) gibi psikolojik değişkenlere doğrudan; klinik örneklemlerde ise şizofreni (Gorczynski ve Faulkner, 2010), otizm (Kern, ve diğ, 1982), major depresyon (Blumental ve diğ., 1999) ve dikkat eksikliği/ hiperaktivite bozukluğu (Reif ve diğ., 2001) gibi psikolojik rahatsızlıklara dolaylı olarak olumlu yönde etki edebileceği belirtilmiştir (akt. Özdemir ve ark., 2010).

Başar (2018) yaptığı araştırmasında; düzenli egzersiz yapan grubun, düzenli egzersiz yapmayan katılımcılara göre anlamlı olarak yüksek depresyon/mutluluk, mutluluk ve psikolojik iyi oluş puanlarına sahip olduğunu belirlemiştir (p<.05). Bu bulgular doğrultusunda düzenli egzersizin depresyon, mutluluk ve psikolojik iyi oluş ile ilişkili olduğu belirtilebilir.

Akıl-vücut egzersizleri kas-iskelet sistemi hastalıklarıyla başa çıkmada, anksiyete ve strese bağlı semptomları azaltmada etkilidir. Ama en önemlisi bireysel farkındalığı ve zihin huzurunu geliştirmesidir. Tai Chi, yoga, pilates bu egzersizlere örnek oluşturmaktadır (La Forge, 2005 akt. Topuz, 2014).

Yapılan araştırmalar dikkate alındığında; kapalı alanda geçirdiğimiz zamanı, spor videoları eşliğinde egzersizler ile değerlendirdiğimizde psikolojik sağlığımıza önemli katkı sağlanacaktır.

Hepimize sağlıklı ve mutlu günler diliyorum…

Kaynakça

Başar, S . (2018). Düzenli Egzersizin Depresyon, Mutluluk ve Psikolojik İyi Oluş Üzerine Etkisi. İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 5 (3), 25-34 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/inubesyo/issue/42725/442445

Özdemir, R , Cuğ, M , Çelik, Ö . (2010). Genç Yetişkin Üniversite Öğrencilerinde Farklı Türde Egzersiz Uygulamalarının Sosyal Fizik Kaygı Düzeyine Etkisi. Spor Bilimleri Dergisi, 21 (2), 60-70 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/sbd/issue/16385/171388

opuz, B. (2014). Klinik Pilatesin Sağlıklı Bireylerdeki Fiziksel ve Psikolojik Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.