Sağlıklı Aile Fonksiyonları

Sağlıklı Aile Fonksiyonları

Evliliğe hazır bireylerin, ilişkilerini resmiyete dökerek evlenmeleri, aynı evi ve sosyal çevreyi paylaşmalarını sağlar. Genişleyen çevre içinde, değişen pozisyonda sağlıklı bir ailenin fonksiyonları nelerdir?
1- Duyguları paylaşma
2- Duyguları anlama
3- Bireysel farklılıkları kabullenme
4- İlgi ve sevgi duygularının gelişimi
5- İşbirliği
6- Mizah duygusu
7- Yaşamı sürdürmek ve güvenlik için gerekli olan ihtiyaçların karşılanması
8- Problem çözme
9- Geniş bir felsefi düşünce
10- Taahhüt
11- Takdir duygularını ifade etme
12- İletişim
13- Birlikte zaman geçirme
14- Maneviyat
15- Başa çıkma becerileri
Eşlerin duygularını anlayarak birbirleriyle paylaşmaları, çocuklukta kazanılan bir fonksiyondur. Çocukluğumuzda, anne-babaların sistemlerine uyumda kendi duygularımızı yaşamaya fırsat bulamayabiliriz. Bu durum ileride de duyguları anlamaya ket vuracaktır. Evlilikte saygı varsa sevgiyi koruyacaktır. Bireysel farklılıkları kabullenme, iki farklı bireyin birbirlerine duyduğu saygıdır. Aynı zamanda, kendinde olmayan özellikleri kucaklamadır. Evlilik, ilgi ve sevgi ihtiyacının giderilmesini gerektirir. Bu ihtiyaçları karşılamaya dönük davranışlar, sağlıklı ailede gelişmiştir. Bir diğer sağlıklı aile fonksiyonu; evin düzenine, iş yaşamına ve çevreye olan sorumlulukları yerine getirmede paylaşım ve işbirliği içinde olmadır. İletişim güçlüyse; problem çözme ve başa çıkma becerileri gelişecektir, birlikte zaman geçirme artacaktır. Mutluluk etkenleri yerine geldikçe, mizah duygusu oluşacaktır.
Geniş bir felsefî düşünce sağlıklı bir aile fonksiyonunda yer alabilir mi, diye aklımızdan geçtiyse felsefi düşünceyi biraz açalım. Felsefi düşünce, önyargısız problemleri sorgulamadır. Geniş felsefi düşünce, ailede bir problemi yargılamadan çözmeyi kolaylaştıracaktır. Takdir etmek için önce, kendi başarılarımızın ve yetilerimizin farkında olup kendimize dile getirmeyi bilmeliyiz. Bir sonraki adımda, takdir duygularını ifade etmeyi öğreniriz. Yaşamı sürdürmek, sağlıklı olmak ve maddi açıdan geçim ile mümkündür. İnsanın aile içinde güven duyması, evin içinde birbirine dürüst olmaktan ve şiddetten kaçınmaktan geçmektedir. Maneviyat, insanın inanma gücüdür. İnançlarımıza ayırdığımız zamanlar, huzurumuzu yerinde kılacaktır. Taahhüt, bir şeyi yapmayı üstüne alma ve üstlenmedir. Aile içinde üstlendiğimiz görevlerimiz, davranışlarımız ve işlerimiz olacaktır. Her bir aile üyesinin yazılı olmasa da üstlendiği bir şeyleri vardır. Sağlıklı aile fonksiyonlarını değerlendirirken kendi ailelerimizde eksiklik görebiliriz. Değerlendirmeyi mükemmeliyetçilik üzerinden değil, artılarımızın fazlalığıyla yapmamız daha doğru olacaktır.
Ailelerimize sağlıklı ve mutlu bir yaşam dilerim…

http://www.gazetebursa.com.tr/saglikli-aile-fonksiyonlari-makale,4034.html