Yeni Normallikte Psikoloji Nasıl

Yeni Normallikte Psikoloji Nasıl

Bugünlerde hafta sonu gelen özgürlük, gece 12’de külkedisi hissettiren sokağa çıkma yasağı, maske zorunluluğu ve şehir dışına çıkamama gibi takipleri dakikalık yapmaya çalışırken normalleşme sürecine girilmektedir.

Yeni normallikte; dışarıda alış-veriş ve parkta yürüyüş imkanı var ama imkanların içinde sürdürülebilme belirsizliği de var.

Bir düzen, yasak ve cezaların kesinliği yok…

İnsan psikolojisi açısından böyle bir dönemde normalleşme, normal görünmemektedir.

Bu yeni normallikte; “an”ın tadına varmayı öğrenme, her şeyi boş verme ile depresyon, sosyal çevre kaybı ile yas döneminde kalma veya gelecek kaygısı ile anksiyete bozukluğu belirebilir.

Belirsizliği kabul ile iyimser bakış açısını yakalan bir insan “an”da kalmayı deneyebilir.

Zevk arayışından vazgeçen bir insan, kendi kabuğuna çekilerek sürekli kendini üzgün hissedebilir. Kendisini aşırı yemek yemeye verebilir ya da iştah kaybı yaşayabilir. Aşırı uyuyabilir ya da uykuya dalmakta zorlanabilir. Yorgunluk, hareketlerde yavaşlık ve konsantrasyon kaybı görebilir. Bunlar başlıca depresyon (majör depresif bozukluk) belirtileridir. 

Sosyal çevre veya alışılan mekanların kaybını yoğun hisseden bir birey, yas sürecine girmiş olabilir. Üzüntü, özlem, sıkıntı, güvensizlik, tedirginlik, bir şeyden zevk alamama, umutsuzluk ve çaresizlik hissedebilir ve dikkatini toplamakta zorlanabilir. Bedensel tepkilerde; baş ağrısı, göğüs ağrısı ve sıkışması, kabızlık veya ishal, kaslarda seyirme, nefes darlığı, açlık hissi, bulantı, kusma, uyku düzensizlikleri, halsizlik ve yorgunluk görebilir.

Geleceğe yönelik hayal kurma ve plan yapma imkansızlaşırken birey gelecek kaygısı duyabilir. Anksiyete bozukluğu belirtileri; özgüven eksikliği, değersiz olduğunu düşünme, konuşma zorluğu, hızlı nefes alıp verme, kas ağrısı çekme, insanların sözleri ile zihnini meşgul etme, çabuk yorulma, titreme, hatırlamakta zorlanma, üzüntülere yoğunlaşma, devamlı ağlamak isteme ve konsantre olamamadır. Ayrıca kişi kendisini; evhamlı, gergin, kaygılı, sıkıntılı ve tuhaf hissedebilir.

Pandemi sürecinde, psikolojik rahatsızlıklar daha fazla çeşitlenebilir…

Beden sağlığına dikkat edilirken psikolojik sağlığa da önem verilmesini diliyorum…

Melike TOPUK – Yeni Normallikte Psikoloji Nasıl? (gazetebursa.com.tr)